Enummers

E-nummers

   
Anti-oxidantia Bewaringsmiddelen Emulgeer- en verdikkingsmiddelen
   

Kleurstoffen

Smaakstoffen

Smaakversterkers

   
1) Kleurstoffen  
   
E 100: Curcumine  
E 101: Lactoflavine  
E 102: Tartrazine  
E 104: Chinolinegeel  
E 107: Geel G2  
E 110: Oranjegeel S  
E 120: Cochenille  
E 122: Azorubine  
E 123: Amarant  
E 124: Cochenille-rood A  
E 127: Erythrosine  
E 128: Rood 2G  
E 131: Patentblauw V  
E 132: Indigotine  
E 133: Briljantblauw FCF  
E 140: Chlorofyl  
E 141: Koperhoudende complexen van chlorofyllen en chlorofyllinnen  
E 142: Briljantzuur groen BS  
E 150: Karamel  
E 151: Briljantzwart BN  
E 153: Carbo medicinalis vegetalis  
E 160: Caroteno´den  
E 161: Xanthofyllen  
E 162: Bietenrood en betanine  
E 163: Anthocyanen (rodekool)  
E 171: Titaandioxide  
E 172: IJzeroxiden en -hydroxiden  
E 170: Calciumcarbonaat  
E 173: Aluminium  
E 174: Zilver  
E 175: Goud  
E 180: Rubis pigment ( kleuren van de korst van de kaas)  
   
   
   
2) Bewaringsmiddelen  
   
E 200: Sorbinezuur  
E 201: Natriumsorbaat  
E 202: Kaliumsorbaat  
E 203: Calciumsorbaat  
E 210: BenzoŰzuur  
E 211: Natriumbenzoaat  
E 212: Kaliumbenzoaat  
E 213: Calciumbenzoaat  
E 214: Ethylester van p-hydroxybenzoŰzuur  
E 215: Natriumderivaat van het ethylester van p-hydroxybenzoŰzuur  
E 216: Propylester van p-hydroxybenzoŰzuur  
E 217: Natriumderivaat van het propylester van p -hydroxybenzoŰzuur  
E 218: Methylester van p-hydroxybenzoŰzuur  
E 219: Natriumderivaat van het methylester van p-hydroxybenzoŰzuur  
E 220: Zwaveldioxide  
E 221: Natriumsulfiet  
E 222: Natriumwaterstofsulfiet  
E 223: Natriumdisulfiet  
E 224: Kaliumdisulfiet  
E 226: Calciumsulfiet  
E 227: Calciumwaterstofsulfiet  
E 230: Bifenyl  
E 231: Orthofenylfenol  
E 232: Natriumorthofenylfenaat  
E 233: Thiabendazol  
E 236: Mierenzuur  
E 239: Hexamethyleentetramine  
E 249: Kaliumnitriet  
E 250: Natriumnitriet  
E 251: Natriumnitraat  
E 252: Kaliumnitraat  
E 260: Azijnzuur  
E 261: Kaliumacetaat  
E 262: Natriumacetaat  
E 263: Calciumdiacetaat  
E 270: Melkzuur  
E 280: Propionzuur  
E 281: Natriumpropionaat  
E 282: Calciumpropionaat  
E 283: Kaliumpropionaat  
E 290: Koolstofdioxide  
   
3) Anti-oxidantia  
   
E 300: L-ascorbinezuur (vitamine C)  
E 301: Natrium-L-ascorbaat  
E 302: Calcium-L-ascorbaat  
E 303: 5,6-diacetyl-L-ascorbinezuur  
E 304: 6-palmitoyl-L-ascorbinezuur  
E 306: Sterk tocoferolhoudende extracten van natuurlijke oorsprong (vitamine E)  
E 307: Synthetisch alfa-tocoferol  
E 308: Synthetisch gamma-tocoferol  
E 309: Synthetisch delta-tocoferol  
E 310: Propylgallaat  
E 311: Octylgallaat  
E 312: Dodecylgallaat  
E 320: Butylhydroxyanisol (BHA)  
E 321: Butylhydroxytolueen (BHT)  
E 322: Lecithinen  
E 325: Natriumlactaat  
E 326: Kaliumlactaat  
E 327: Calciumlactaat  
E 330: Citroenzuur  
E 331: Natriumcitraat  
E 332: Kaliumcitraat  
E 333: Calciumcitraat  
E 334: Wijnsteenzuur  
E 335: Natriumtartraat  
E 336: Kaliumtartraat  
E 337: Natriumkaliumtartraat  
E 338: Orthofosforzuur  
E 339: Natriumorthofosfaat  
E 340: Kaliumorthofosfaat  
E 341: Calciumorthofosfaat  
   
4) Emulgeer- en verdikkingsmiddelen  
   
E 400: Alginezuur  
E 401: Natriumalginaat  
E 402: Kaliumalginaat  
E 403: Ammoniumalginaat  
E 404: Calciumalginaat  
E 405: Propyleenglycolalginaat  
E 406: Agar-agar  
E 407: Carrageen  
E 410: Johannesbroodpitmeel  
E 412: Guargom  
E 413: Adragantgom  
E 414: Arabische gom  
E 415: Xanthangom  
E 420: Sorbitol  
E 421: Mannitol  
E 422: Glycerol  
E 440a: Pectine  
E 440b: Geamideerde pectine  
E 442: Ammoniumfosfatiden  
E 450a

(i) Dinatriumwaterstofdifosfaat
(ii) Trinatriumdifosfaat
(iii) Tetranatriumdifosfaat
(iv) Tetrakaliumdifosfaat
 
E 450b

(i) Pentanatriumtrifosfaat
(ii) Pentakaliumtrifosfaat
 
E 450c

(i) Natriumpolyfosfaat
(ii) Kaliumpolyfosfaat
 
E 460

(i) Microkristallijn cellulose
(ii) Cellulose in poedervorm
 
E 461: Methylcellulose  
E 463: Hydroxypropylcellulose  
E 464: Hydroxypropylmethylcellulose  
E 465: Methylethylcellulose of ethylmethylcellulose  
E 466: Natrium-carboxymethylcellulose  
E 470: Natrium-, kalium- en calciumzouten van vetzuren  
E 471: Mono- en diglyceriden van vetzuren  
E 472a: Mono- en diglyceriden van azijnzuur  
E 472b: Mono- en diglyceriden van melkzuur  
E 472c: Mono- en diglyceriden van citroenzuur  
E 472d: Mono- en diglyceriden van wijnsteenzuur  
E 472e: Mono- en diglyceriden van mono-acetylwijnsteenzuur en diacetylwijnsteenzuur  
E 472f: Mono- en diglyceriden van een mengsel van azijnzuur en wijnsteenzuur  
E 473: Suiker-esters  
E 474: Suikerglyceriden  
E 475: Polyglycerolesters van vetzuren  
E 476: polyglycerol polyricinoleaat  
E 477: Esters van propyleenglycol met vetzuren  
E 478: Glycerol- en polypropyleenglycolesters van melkzuur
en vetzuren
 
E 479: Glycerolesters van thermisch geoxydeerde sojaolie  
E 481: Natriumstearoyllactylaat  
E 482: Calciumstearoyllactylaat  
E 483: Stearoyltartraat  
E 491: Sorbitaanmonostearaat  
E 492: Sorbitaantristearaat  
E 493: Sorbitaanmonolauraat  
E 494: Sorbitaanmonooleaat  
E 495: Sorbitaanmonopalmitaat  
   
5) Smaakstoffen  
   
Zoetstoffen  
   
Saccharine  
Natriumsaccharine  
Kaliumsaccharine  
Calciumsaccharine  
Sorbitol  
Xylitol  
Neohesperidine dihydrochalcon  
Natriumcyclamaat  
Calciumcyclamaat  
Aspartaam  
   
Anti-agglomeraatstoffen  
   
E 341: Tricalciumorthofosfaat  
E 390: Magnesiumstearaat  
E 391: Aluminiumstearaat  
E 504: Magnesiumcarbonaat  
E 535: Natriumferrocyanide  
E 536: Kaliumferrocyanide  
E 551: Siliciumdioxide  
E 552: Calciumsilicaat  
E 553a: Magnesiumsilicaat  
E 554: Natriumsilico-aluminaat  
E 556: Natriumcalciumsilico-aluminaat  
Calciumstearaat  
   
Alkalo´den  
   
cafe´ne  
kinine  
   
6) Smaakversterkers  
   
E 620: Glutaminezuur  
E 621: Natriumglutamaat  
E 622: Kaliumglutamaat  
E 623: Calciumglutamaat  
E 626: Guanylzuur  
E 627: Natriumguanylaat  
E 629: Calciumguanylaat  
E 630: Inosinezuur  
E 631: Natriuminosinaat  
E 633: Calciuminosinaat  
E 635 Natrium-5'-ribonucleotide  
E 637: Ethylmaltol