E-nummers |
||
Anti-oxidantia | Bewaringsmiddelen | Emulgeer- en verdikkingsmiddelen |
1) Kleurstoffen | ||
E 100: Curcumine | ||
E 101: Lactoflavine | ||
E 102: Tartrazine | ||
E 104: Chinolinegeel | ||
E 107: Geel G2 | ||
E 110: Oranjegeel S | ||
E 120: Cochenille | ||
E 122: Azorubine | ||
E 123: Amarant | ||
E 124: Cochenille-rood A | ||
E 127: Erythrosine | ||
E 128: Rood 2G | ||
E 131: Patentblauw V | ||
E 132: Indigotine | ||
E 133: Briljantblauw FCF | ||
E 140: Chlorofyl | ||
E 141: Koperhoudende complexen van chlorofyllen en chlorofyllinnen | ||
E 142: Briljantzuur groen BS | ||
E 150: Karamel | ||
E 151: Briljantzwart BN | ||
E 153: Carbo medicinalis vegetalis | ||
E 160: Carotenoïden | ||
E 161: Xanthofyllen | ||
E 162: Bietenrood en betanine | ||
E 163: Anthocyanen (rodekool) | ||
E 171: Titaandioxide | ||
E 172: IJzeroxiden en -hydroxiden | ||
E 170: Calciumcarbonaat | ||
E 173: Aluminium | ||
E 174: Zilver | ||
E 175: Goud | ||
E 180: Rubis pigment ( kleuren van de korst van de kaas) | ||
2) Bewaringsmiddelen | ||
E 200: Sorbinezuur | ||
E 201: Natriumsorbaat | ||
E 202: Kaliumsorbaat | ||
E 203: Calciumsorbaat | ||
E 210: Benzoëzuur | ||
E 211: Natriumbenzoaat | ||
E 212: Kaliumbenzoaat | ||
E 213: Calciumbenzoaat | ||
E 214: Ethylester van p-hydroxybenzoëzuur | ||
E 215: Natriumderivaat van het ethylester van p-hydroxybenzoëzuur | ||
E 216: Propylester van p-hydroxybenzoëzuur | ||
E 217: Natriumderivaat van het propylester van p -hydroxybenzoëzuur | ||
E 218: Methylester van p-hydroxybenzoëzuur | ||
E 219: Natriumderivaat van het methylester van p-hydroxybenzoëzuur | ||
E 220: Zwaveldioxide | ||
E 221: Natriumsulfiet | ||
E 222: Natriumwaterstofsulfiet | ||
E 223: Natriumdisulfiet | ||
E 224: Kaliumdisulfiet | ||
E 226: Calciumsulfiet | ||
E 227: Calciumwaterstofsulfiet | ||
E 230: Bifenyl | ||
E 231: Orthofenylfenol | ||
E 232: Natriumorthofenylfenaat | ||
E 233: Thiabendazol | ||
E 236: Mierenzuur | ||
E 239: Hexamethyleentetramine | ||
E 249: Kaliumnitriet | ||
E 250: Natriumnitriet | ||
E 251: Natriumnitraat | ||
E 252: Kaliumnitraat | ||
E 260: Azijnzuur | ||
E 261: Kaliumacetaat | ||
E 262: Natriumacetaat | ||
E 263: Calciumdiacetaat | ||
E 270: Melkzuur | ||
E 280: Propionzuur | ||
E 281: Natriumpropionaat | ||
E 282: Calciumpropionaat | ||
E 283: Kaliumpropionaat | ||
E 290: Koolstofdioxide | ||
3) Anti-oxidantia | ||
E 300: L-ascorbinezuur (vitamine C) | ||
E 301: Natrium-L-ascorbaat | ||
E 302: Calcium-L-ascorbaat | ||
E 303: 5,6-diacetyl-L-ascorbinezuur | ||
E 304: 6-palmitoyl-L-ascorbinezuur | ||
E 306: Sterk tocoferolhoudende extracten van natuurlijke oorsprong (vitamine E) | ||
E 307: Synthetisch alfa-tocoferol | ||
E 308: Synthetisch gamma-tocoferol | ||
E 309: Synthetisch delta-tocoferol | ||
E 310: Propylgallaat | ||
E 311: Octylgallaat | ||
E 312: Dodecylgallaat | ||
E 320: Butylhydroxyanisol (BHA) | ||
E 321: Butylhydroxytolueen (BHT) | ||
E 322: Lecithinen | ||
E 325: Natriumlactaat | ||
E 326: Kaliumlactaat | ||
E 327: Calciumlactaat | ||
E 330: Citroenzuur | ||
E 331: Natriumcitraat | ||
E 332: Kaliumcitraat | ||
E 333: Calciumcitraat | ||
E 334: Wijnsteenzuur | ||
E 335: Natriumtartraat | ||
E 336: Kaliumtartraat | ||
E 337: Natriumkaliumtartraat | ||
E 338: Orthofosforzuur | ||
E 339: Natriumorthofosfaat | ||
E 340: Kaliumorthofosfaat | ||
E 341: Calciumorthofosfaat | ||
4) Emulgeer- en verdikkingsmiddelen | ||
E 400: Alginezuur | ||
E 401: Natriumalginaat | ||
E 402: Kaliumalginaat | ||
E 403: Ammoniumalginaat | ||
E 404: Calciumalginaat | ||
E 405: Propyleenglycolalginaat | ||
E 406: Agar-agar | ||
E 407: Carrageen | ||
E 410: Johannesbroodpitmeel | ||
E 412: Guargom | ||
E 413: Adragantgom | ||
E 414: Arabische gom | ||
E 415: Xanthangom | ||
E 420: Sorbitol | ||
E 421: Mannitol | ||
E 422: Glycerol | ||
E 440a: Pectine | ||
E 440b: Geamideerde pectine | ||
E 442: Ammoniumfosfatiden | ||
E 450a (i) Dinatriumwaterstofdifosfaat (ii) Trinatriumdifosfaat (iii) Tetranatriumdifosfaat (iv) Tetrakaliumdifosfaat |
||
E 450b (i) Pentanatriumtrifosfaat (ii) Pentakaliumtrifosfaat |
||
E 450c (i) Natriumpolyfosfaat (ii) Kaliumpolyfosfaat |
||
E 460 (i) Microkristallijn cellulose (ii) Cellulose in poedervorm |
||
E 461: Methylcellulose | ||
E 463: Hydroxypropylcellulose | ||
E 464: Hydroxypropylmethylcellulose | ||
E 465: Methylethylcellulose of ethylmethylcellulose | ||
E 466: Natrium-carboxymethylcellulose | ||
E 470: Natrium-, kalium- en calciumzouten van vetzuren | ||
E 471: Mono- en diglyceriden van vetzuren | ||
E 472a: Mono- en diglyceriden van azijnzuur | ||
E 472b: Mono- en diglyceriden van melkzuur | ||
E 472c: Mono- en diglyceriden van citroenzuur | ||
E 472d: Mono- en diglyceriden van wijnsteenzuur | ||
E 472e: Mono- en diglyceriden van mono-acetylwijnsteenzuur en diacetylwijnsteenzuur | ||
E 472f: Mono- en diglyceriden van een mengsel van azijnzuur en wijnsteenzuur | ||
E 473: Suiker-esters | ||
E 474: Suikerglyceriden | ||
E 475: Polyglycerolesters van vetzuren | ||
E 476: polyglycerol polyricinoleaat | ||
E 477: Esters van propyleenglycol met vetzuren | ||
E 478:
Glycerol- en polypropyleenglycolesters van melkzuur en vetzuren |
||
E 479: Glycerolesters van thermisch geoxydeerde sojaolie | ||
E 481: Natriumstearoyllactylaat | ||
E 482: Calciumstearoyllactylaat | ||
E 483: Stearoyltartraat | ||
E 491: Sorbitaanmonostearaat | ||
E 492: Sorbitaantristearaat | ||
E 493: Sorbitaanmonolauraat | ||
E 494: Sorbitaanmonooleaat | ||
E 495: Sorbitaanmonopalmitaat | ||
5) Smaakstoffen | ||
Zoetstoffen | ||
Saccharine | ||
Natriumsaccharine | ||
Kaliumsaccharine | ||
Calciumsaccharine | ||
Sorbitol | ||
Xylitol | ||
Neohesperidine dihydrochalcon | ||
Natriumcyclamaat | ||
Calciumcyclamaat | ||
Aspartaam | ||
Anti-agglomeraatstoffen | ||
E 341: Tricalciumorthofosfaat | ||
E 390: Magnesiumstearaat | ||
E 391: Aluminiumstearaat | ||
E 504: Magnesiumcarbonaat | ||
E 535: Natriumferrocyanide | ||
E 536: Kaliumferrocyanide | ||
E 551: Siliciumdioxide | ||
E 552: Calciumsilicaat | ||
E 553a: Magnesiumsilicaat | ||
E 554: Natriumsilico-aluminaat | ||
E 556: Natriumcalciumsilico-aluminaat | ||
Calciumstearaat | ||
Alkaloïden | ||
cafeïne | ||
kinine | ||
6) Smaakversterkers | ||
E 620: Glutaminezuur | ||
E 621: Natriumglutamaat | ||
E 622: Kaliumglutamaat | ||
E 623: Calciumglutamaat | ||
E 626: Guanylzuur | ||
E 627: Natriumguanylaat | ||
E 629: Calciumguanylaat | ||
E 630: Inosinezuur | ||
E 631: Natriuminosinaat | ||
E 633: Calciuminosinaat | ||
E 635 Natrium-5'-ribonucleotide | ||
E 637: Ethylmaltol | ||