Les 2: Gebruik van balansen

Les 2: Het gebruik van balansen

   
1) Balansen volgens bouw  
   
a) Mechanische balansen
 
Eén van de meest bekende mechanische balansen is zeker de Trebuchet balans met twee schalen, een juk, een hefboom, een naald, een schaalverdeling, regelschroeven en ijkmassa's. Ze werden vroeger vooral door apothekers gebruikt. De ijkmassa's werden regelmatig door de Belgische Staat gecontroleerd om fraude tegen te gaan ... .

 
b) Elektronische balansen  
 
Bij dit type van balans (die we ook in de keuken gebruiken) herstelt een elektromagneet automatisch het verstoorde evenwicht na belasting. De hiervoor benodogde kracht wordt door het toestel omgerekend in gram en nadien in digitale cijfers weergegeven. Het wegen verloopt makkelijk en snel. Afhankelijk van de nauwkeurigheid (0,1g - 0,01g ) betaal je natuurlijk een meerprijs.

 
2) Precisiebalansen volgens nauwkeurigheid  
 
a) Precisiebalansen  
   
De elektronische precisiebalans die we in het labo gebruiken, heeft een nauwkeurigheid van 0,1 g. We gebruiken ze enkel voor kwalitatieve proefjes.

Daarnaast zijn er ook precisiebalansen tot op 0,01 g die we zowel voor kwalitatieve als kwantitatieve proefjes gebruiken in het 3e en 4e jaar.

   
   
   
   
   
   
   
   
b) Analytische balansen  
   
De analytische balans die we in het labo gebruiken, heeft een nauwkeurigheid van 0,1 mg of 0,0001 g. We gebruiken ze enkel voor kwantitatieve proefjes.
   
Balans METTLER-TOLEDO EL204  
   

  1. start de analytische balans (tot op 0,0001 g)
  2. tarreer de recipiënt (maximum 220 g!!)
  3. versnel wegen door knop tot op 0,001 g

 

Controleer steeds aan de achterzijde van de balans of ze "waterpas" staat!!

   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
3) Practicum: Wegen  
   
Doel Het correct leren hanteren van balansen in het labo. Het juist leren wegen.
   
Producten
  • keukenzout (NaCl)
  • demiwater
   
Materiaal
  • precisiebalans
  • analytische balans
  • horlogeglas
   
Werkwijze  
   
  1. Weeg (bepaal de massa van) een droog, zuiver horlogeglas. Neem het horlogeglas vast langs de rand of met een stukje papier.
    • massa afgewogen op de precisiebalans
      • g
    • massa afgewogen op de analytische balans
      • g
  2. Weeg nu op hetzelfde horlogeglas ongeveer 1 g keukenzout af.
    • massa (horlogeglas + NaCl) afgewogen op de precisiebalans
      • g
    • massa (horlogeglas + NaCl) afgewogen op de analytische balans
      • g
    • massa keukenzout afgewogen op de precisiebalans
    • massa keukenzout afgewogen op de analytische balans
   
Vragen  
   
  1. Waarom moet je het horlogeglas zo weinig als mogelijk aanraken?
  2. Kan je een horlogeglas en 1 gram keukenzout afwegen op een keukenweegschaal of een personenweegschaal? Verklaar! Hoe groot is bovendien hun tarreervermogen?
  3. Waarom moet je bij een elektronische analytische balans de ruitjes sluiten vóór aflezing? Mag je op de tafel leunen tijdens het wegen?

Laboverslag